Ale Surte BK - Jönköping Bandy IF 4-2 (2-1)

Och: 8. Robert Månsby, 12. Johan Larsson, 31. Johan Janebrink, 1. Johan Rolén (resmv)

Jönköping:
Domare: Ove Adolfsson, Mattias Öhrn, Daniel Labe.

Surte rättvisa vinnare av utsökt seriefinal!

En solig söndag i december - seriefinal på Jennylund. Isen ligger spegelblank, men håller väl inte mer än cirka 30 minuter per halvlek - det är 9 grader varmt! Hemmalaget ser rent av ordinarie ut.

Inledningsvis känner de båda lagen på varandra, lite avvaktande, likt två tungviktboxare som jabbar lite lätt.

Så tar hemmalaget ett visst grepp; i minut 13 slås ett frislag från kanten in framför mål och är nära att skarvas i mål. Minuten därefter slår Anders Pettersson på ett långskott som räddas - Martin Melander hindrar kontringsförsöket. Det ser stabilt ut.

Efter drygt 20 minuter slås en hård boll in från höger till Johan Larsson - han brottas mer och domaren blåser straff! Gästernas spelmotor Kenny Bohman visas ut 10 minuter.

Stefan Nilsson bankar in straffen!

Jönköpings Roger Gustavsson visas sedan ut, efter att ha varit elak mot en framstormande Robban Holmén.

Hemmalaget ökar pressen i kraft av det numerära övertaget. Fredrik Thelaus ordnar en hörna efter ett frislag. "Taggen" Nilsson skjuter och vi får en ny hörna. Och den hörnan smäller Anders Elg i nät! 2-0 efter 31 minuter.

Direkt efter målet bryter Robert Månsby på mittplan, lyfter påpassligt till Elg med fart under skridskorna - sista passet stoppas precis. Snyggt anfall!

Sedan visas såväl Martin Melander som Stefan Nilsson ut. Och med två man mindre, med två sekunder kvar av halvleken, kan gästerna skjuta bollen i mål - efter ett märkligt plottrande med bollen i eget försvarsområde av hemmalaget.

Ett psykologiskt mål i slutet för Jönköping satte punkt för en mycket välspelad halvlek - med två lag som försöker lira, som är disciplinerade och visar tålamod. Att hemmalaget varit klart bäst känns också bra.

De röda inleder andra halvlek bäst. Ale-Surte rider ut den inledande stormen, med två man kort - men förmår sen inte ställa om, utan hamnar under press och håller för lågt tempo.

Efter 10 minuter tvingas Gert till flera räddningar. Minuten senare räddar Martin Melander på mållinjen! Det är lite otäckt nu, men kring kvarten spelad slår Thella på ett hårt vinkelskott som målvakten får jobba på, Jouni Lupala ordnar hörna som Thella drämmer klockrent i stolpen, och Jönköpings #5 visas ut. Sedan visas också vår Ted Koskelainen ut.

I 23'e minuten får vi se ett underbart mål! Anders Pettersson spelar blixtsnabbt och smart fram till namnen Elg, som gör en konstnedtagning, åker i läge och skickar upp bollen i nättaket!

I rena entusiasmen fortsätter målskytten direkt: Han blåser rakt igenom motståndarlaget och fälls. Denna gång missar dock "Taggen" straffen - eller snarare gör målvakten en fin benparad.

Lite hetsigt är det en stund med 20 minuter kvar. Gästernas Ekberg och vår Pettersson visas ut med kort mellanrum.

Med kvarten kvar samarbetar Holmén och Elg i ett snyggt anfall. Fällning. Frislag. Mål av Anders Larsson! 4-1!

Jönköping satsar förstås allt framåt nu. Efter en kontring får de straff 10 minuter före slutet. Bohman sätter straffen.

Det blir ingen panik för det på slutet. Två hörnor för hemmalaget - en för bortalaget - några utvisningar. Men när slutsignalen ljuder står serietvåan där som segrare över ledarlaget - nu med samma poäng!